12 juni 2009

Vad är hederskultur?

Eftersom begreppet heder bygger på oskrivna lagar i relationen inom och mellan familjer och som kan variera mellan olika samhällen, samhällsgrupper och dessutom förändras över tid är det svårt att beskriva hedersbegreppet. Ett gemensamt drag är dock kraven på kvinnlig kyskhet. I de flesta länder ses familjen som det grund på vilket samhället vilar. Den enskilda familjens status är till största del beroende av familjens heder. I sådana samhällen är mannens värde och status, både i de egna och i samhällets ögon, beroende på vilken stam eller klan man tillhör, på familjeheder och ägande.
Hedersbegreppet, baseras på idén om att mannens heder är beroende av de andra familjemedlemmarnas uppförande och beteende. Särskilt viktig för - och direkt kopplad till mannens och familjens heder är de kvinnliga familjemedlemmarnas kyskhet.

Kvinnornas kyskhet utgör gränsen mellan heder och skam och kvinnorna är med andra ord bärare av männens, familjens och hela släktens heder. Kvinnan har ett ansvar för att försvara hedern samtidigt som hon inte själv har förmågan att värna om sin kyskhet. Kvinnans könsliv är därmed inte hennes privata angelägenhet utan hålls under sträng övervakning. En kvinnas oskuld "ägs" av männen omkring henne: först av fadern som överlämnar gåvan till en annan man i samband med dotterns giftermål.
Den traditionella kurdiska kvinnan kan göra karriär i samhället genom moder- och hustruskapet. Den gifta goda kvinnan är den som underordnar sig mannens och familjens behov och hjälper mannen att bevara sitt rykte och sin heder. En viktig uppgift för den gifta kvinnan är då att uppfostra sina döttrar till att följa gällande normer för hur kvinnor förväntas uppföra sig.
Vi har lärt oss under åren i Kurdistan är att modern och inte fadern är tillskyndare och väktare av familjens heder. I de fall av kvinnlig könsstympning vi känner till har modern varit den drivande.
______________________________________________________
Se Amnesty Internationals hemsida om hederskulturen:
http://www2.amnesty.se/krg.nsf/Webbdokument/403DCE9E4381FEDDC1256C94003F3849?opendocument

Inga kommentarer: